NL - Hoe stel ik de pyrgeometer in?

NL - Hoe stel ik de pyrgeometer in?

    

Vraag
Ik wil schermen tegen uitstraling (emissie).
Hoe stel ik de invloeden voor de pyrgeometer in?


 Antwoord 

Mocht u zich afvragen wat een pyrgeometer is en wat deze precies meet, lees dan eerst dit artikel: Hoe werkt een pyrgeometer?

De pyrgeometer kan worden gebruikt om het energiescherm al bij een hogere straling te sluiten, vanwege de (te) grote uitstraling. In de eerste plaats kan dit worden bereikt met de ViP invloed: pyrgeometer: meting – W/m2.


Om het energiescherm aan het einde van de dag eerder te laten sluiten, bij veel uitstraling, wordt deze invloed gebruikt op de instelling: ‘energiedoek: ViP straling sluiten’. Zoals in onderstaand voorbeeld is weergegeven.


Indien er aan het einde van de dag veel uitstraling is zal het energiedoek reeds sluiten zodra de straling onder de 100 W/m2 komt (mits de buitentemperatuur laag genoeg is).
 
Als het doek in de namiddag eerder sluit, let dan wel goed op de schermstand. Het volledig sluiten van een (energie) doek in de namiddag kan leiden tot een  ongewenste temperatuurstijging. Het advies is dan ook om het doek voor bijvoorbeeld 80% te sluiten en een kier in te stellen van 20% als de kastemperatuur boven de verwarmingstemperatuur is.


In de tweede plaats kan het worden bereikt met een 'custom alarm'. Deze berekent continu het verschil tussen de straling en de emissie. Zodra deze gelijk zijn aan elkaar, sluit het scherm.


De netto straling is het resultaat van de 'invloeden' stralingsmeting (1) en pyrgeosensor (2). Zie onderstaande afbeelding.


De netto straling: meting kan nu vervolgens als invloed worden ingezet om de buitentemperatuur waarbij het energiescherm wordt gesloten, te verhogen. Zie onderstaand voorbeeld. Voorwaarde voor sluiten is dat aan de voorwaarden voor temperatuur en straling wordt voldaan. Stel de straling dan ook hoog genoeg in, verhoog de waarde met minimaal 50 W/m2.



Het voordeel van de tweede oplossing is dat de netto straling wordt berekend en grafisch kan worden weergegeven.
Er is nog een derde mogelijkheid, gebruik maken van een uni schakeling. Raadpleeg uw technische partner voor meer informatie.
    • Related Articles

    • NL - 635805 - Pyrgeometer Hukseflux IR02

         Dit artikel is geschreven voor Hoogendoorn Partners Vraag Met een pyrgeometer is de uitstraling te meten. Deze uitstraling kan variëren tussen 0 en -150 W/m2.   Hoe sluit je een pyrgeometer aan?  Antwoord  Lees de bijgevoegde ...
    • NL - Hoe werkt een pyrgeometer?

           Vraag Ik heb een pyrgeometer geïnstalleerd. Hoe werkt een pyrgeometer?  Antwoord  Een pyrgeometer meet de uitgaande langgolvige straling ook wel uitstraling genoemd. De pyrgeometer wordt geïnstalleerd op de meteomast en geeft de uitstraling weer ...
    • NL - Hoe stel ik de gewascondensatiemodule in?

         Vraag Hoe kan ik de gewascondensatiemodule instellen?  Antwoord  Mocht u zich afvragen hoe de gewascondensatiemodule precies werkt, lees dan eerst dit artikel: Hoe werkt de gewascondensatiemodule? Met de berekeningen en/of metingen van de ...
    • NL - Hoe werkt de gewascondensatiemodule?

         Vraag Ik wil gewascondensatie voorkomen en daarom heb ik de gewascondensatiemodule aangeschaft. Hoe werkt de gewascondensatiemodule?  Antwoord  Het optreden van condensatie op het gewas en/of vruchten is een gevreesd fenomeen aangezien dit een ...
    • NL - Hoe kan ik de iSii helpschermen lezen ?

                       Hoe kan ik de iSii helpschermen lezen?   De help in het iSii-systeem is contextgevoelig. Dit werkt als volgt: selecteer een item en druk op F1 en de help zal verschijnen. Soms is het handig om de helpschermen als een pdf-bestand te ...