NL - Hoe los je een alarm op

Vraag

Hoe los je een alarm op?

Antwoord

In de alarmbalk vind je de alarmen (zie bovenstaande alarmbalk).
Op dit moment zijn er 19 algemene alarmen, 2 wateralarmen, 4 energiealarmen en 12 klimaatalarmen. In totaal 37 alarmen.

1. Algemene alarmen
  2. Klimaat alarmen
  3. Water alarmen
  4. Energie alarmen
Klik op de bovenstaande links om rechtstreeks naar het onderwerp te gaan

Algemene alarmen

Algemeen: bediening: geen communicatie

Algemeen: Beheer systeem: backup IRS mislukt
Dit alarm ontstaat als er geen backup van de datablokken uit het regelstation gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld omdat de schijf waar de backup op gezet wordt vol is.
Maak ruimte op de schijf en probeer nogmaals handmatig de backup te maken.
De te activeren alarmsignalen bij het ontstaan van dit alarm zijn instelbaar.

De Datakopie (backup) kan handmatig gemaakt worden door bovenstaande instelling op "Ja" te zetten.
De automatische backup wordt elke dag om 4 uur 's morgens gemaakt. De backup van gisteren wordt hernoemd naar "backup.previous".
Zo zijn er dus altijd 2 backups beschikbaar, van vanmorgen en van gistermorgen.

Algemeen: Beheer systeem: verwijderen oude bestanden mislukt
Dit alarm ontstaat als het verwijderen van oude bestanden van het systeem mislukt.
Logbestanden en bestanden van instelhistorie ouder dan twee jaar zullen worden verwijderd om schijfruimte te besparen.
Deze melding verschijnt zeker bij oudere programmaversies tijdens een schrikkeljaar op 29 februari.
Vanaf versie 9 is deze onterechte melding opgelost.

Algemeen: Datakopie: kopieren mislukt
Dit alarm ontstaat als er kopieerfouten opgetreden zijn tijdens de datakopie.
Controleer de fout en maak de datakopie met de hand via de instelling 'Datakopie: direct uitvoeren' (zie boven).

Algemeen: tijdverschil gezien: klok regeling is bijgesteld
Mogelijk is vanwege spanningsonderbreking in het regelstation de lopende klok onderbroken.
Indien dit voorkomt synchroniseert het regelstation zijn klok weer met het basisstation zodra beide weer actief zijn.

custom alarm
Custom alarm is een nieuw type alarm module vanaf versie 6 waarmee u zelf alarmen kunt programmeren.
Kies als plattegrondnaam een duidelijke omschrijving van het alarm. Bij het ontstaan van het alarm verschijnt deze naam in de kolom 'groep' van het alarmoverzicht.

extern alarm
Een extern alarm komt van een apparaat buiten de computer. Bijvoorbeeld een ontsmetter of een thermische beveiliging van een pomp. Het kan ook een schakelpaneel zijn die een alarmsignaal geeft als het paneel in storing is.
De melding is 'normally closed': bij een 'melding extern alarm' van 1 is er geen alarm, de waarde 0 betekent wel alarm.
Kies als plattegrondnaam een duidelijke omschrijving van het alarm. Bij het ontstaan van het alarm verschijnt deze naam in de kolom 'groep' van het alarmoverzicht.

Lus 1: Communicatiefout regelstation - EtherCAN

regelstation: geen sturingen
Als dit alarm actief is, dan worden de ramen, pompen, kleppen en dergelijke niet bestuurd. Het alarm is meestal tijdelijk en ontstaat na het afsluiten en opnieuw starten van de regelingen, bijvoorbeeld bij een spanningswegval of bij een programma-update.

systeemfout: herstart regelstation
Dit alarm ontstaat bij bepaalde problemen op het regelstation waarvoor het noodzakelijk is het regelstation af te sluiten en opnieuw op te starten.
Neem contact op met de Hoogendoorn helpdesk als dit alarm ontstaat.

Klimaat alarmen

afwijking buistemperatuur te groot
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. De temperatuur van het verdeelstuk of transport is te laag
  2. De temperatuurvoeler is defect
  3. De mengklep staat op handbediend of is defect
  4. De circulatiepomp is defect
  5. De verwarmingsinstallatie functioneert correct, maar de alarminstellingen bij dit alarm zijn niet goed ingesteld (zie onder)

In de keuzelijst geef je aan welk alarmsignaal geactiveerd moet worden.
Met bovenstaande instellingen zal er gealarmeerd worden als de afwijking tussen de berekende en de gemeten buistemperatuur minimaal 1 uur hoger is dan 40 °C.

CO2 regeling: CO2 te hoog
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. Defecte CO2 meter
  2. CO2 klep sluit niet
  3. Installatie functioneert correct, maar de alarminstelling bj dit alarm is niet goed ingesteld (zie onder)

In de keuzelijst geef je aan welk alarmsignaal geactiveerd moet worden.
Met bovenstaande instellingen zal er gealarmeerd worden als
  1. de gemeten CO2 hoger is dan 1900 ppm
  2. de afwijking tussen de gemeten CO2 500 ppm hoger is dan de ingestelde maximum CO2

CO2 regeling: CO2 te laag
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. Defecte CO2 meter
  2. CO2 klep opent niet
  3. Installatie functioneert correct, maar de alarminstelling bj dit alarm is niet goed ingesteld (zie onder)

In de keuzelijst geef je aan welk alarmsignaal geactiveerd moet worden.
Met bovenstaande instellingen zal er gealarmeerd worden als
  1. de gemeten CO2 lager dan 200 ppm
  2. de gemeten CO2 200 ppm lager is dan de berekende CO2

klimaat: RV te laag
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. Bevochtiging werk niet
  2. Installatie functioneert correct, maar de alarminstelling bj dit alarm is niet goed ingesteld (zie onder)

In de keuzelijst geef je aan welk alarmsignaal geactiveerd moet worden.
Met bovenstaande instelling zal er gealarmeerd worden als de RV lager is dan 50%.

klimaat: kastemperatuur te hoog
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. De luchtramen gaan niet open
  2. De mengklep staat handbediend open of is defect
  3. De ventilatie installatie functioneert correct, maar de alarminstellingen bij dit alarm zijn niet goed ingesteld (zie onder)

klimaat: kastemperatuur te hoog: verschil ventilatietemperatuur
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. De luchtramen gaan niet open
  2. De mengklep staat handbediend open of is defect
  3. De ventilatie installatie functioneert correct, maar de alarminstellingen bij dit alarm zijn niet goed ingesteld (zie onder)

Deze alarmgrens wordt verhoogd naarmate er meer straling is (tot 3x de alarmgrens bij 1000 W/m2).

klimaat: kastemperatuur te laag
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. De temperatuur van het verdeelstuk of transport is te laag
  2. De mengklep staat op handbediend of is defect
  3. De circulatiepomp is defect
  4. De luchtramen staan open
  5. De verwarmingsinstallatie functioneert correct, maar de alarminstellingen bij dit alarm zijn niet goed ingesteld (zie onder)

In de keuzelijst geef je aan welk alarmsignaal geactiveerd moet worden.
Met bovenstaande instelling zal er gealarmeerd worden als de gemeten kastemperatuur meer dan 4 graden lager is dan de berekende verwarmingstemperatuur.

Meetbox: RV meting fout / natte bol droog
Mogelijke oorzaken van dit alarm kunnen zijn:
  1. Fles is leeg (bijvullen met gedemineraliseerd water)
  2. Kousje is vuil (afknippen, uitwassen onder de kraan of kousje vervangen)
  3. Installatie functioneert correct, maar de alarminstelling bj dit alarm is niet goed ingesteld (zie onder)

In de keuzelijst geef je aan welk alarmsignaal geactiveerd moet worden.
Meestal wordt voor dit alarm geen alarmsignaal gekozen omdat het alarm vaak 's nachts optreedt.
Met bovenstaande instelling zal er gealarmeerd worden als de natte bol langer dan 1 uur droog is.

Water alarmen

water: niveaubak: maximum waterniveau

water: pomp gestopt voor pauze

water: silo: water niveau te hoog

water: silo: water niveau te laag

water: teeltvak: geen kraan gekoppeld
Alarmering als 'ketel aan: teller aansturing' groter is dan 'ketel aan: maximale opstarttijd' en de 'status ketelregeling' de tekst 'aan; warmte' of 'aan; CO2 of voorraad' bevat.

Energie alarmen

energie: ketel start niet / storing
Alarmering als 'ketel aan: teller aansturing' groter is dan 'ketel aan: maximale opstarttijd' en de 'status ketelregeling' de tekst 'aan; warmte' of 'aan; CO2 of voorraad' bevat.