NL - Hoe stel je een droogstand in van het doek ?

Vanwege toepassingen volgens het Nieuwe Telen en Plant Empowerment worden energieschermen nat door condensatie.
Bij het openen van het energiescherm regent het vervolgens zeer plaatselijk tijdens de laatste fase als het doek op een pakket wordt gedrukt.
Dit levert een ongewenste situatie op en als de planten hierdoor nat worden kan dit de ziektedruk verhogen.
De zogenaamde 'droogstand' is de oplossing hier.

Hoe stel je een droogstand in voor het energiescherm?

Voor deze toepassing beschikt iSii vanaf versie 13 over een zogenaamde 'droogstand'. Door deze in te stellen op 30% en deze stand 30 minuten te laten gelden, de zogenaamde droogtijd, kan het doek drogen en wordt plaatselijke regen voorkomen. Zie de afbeelding hierna voor de relevante instellingen.

Als de iSii nog niet over versie 13 beschikt, dan kan een het onderstaande alternatief worden gekozen.
Het ‘uitregenen’ is dan te voorkomen door het doek niet direct samen te trekken bij het helemaal openen ervan.  Door de doekstand eerst op 10 tot 15% te zetten droogt het doek alvorens het op pakket te trekken.

Onderstaand voorbeeld toont hoe je eerst 3 kleine stapjes kan openen om vervolgens het doek een tijd lang op een droogstand te laten liggen, bij stap 4 gaat het doek dan pas helemaal open.
Als je de droogstand niet wilt, zet je simpelweg het aantal stappen op 3, hiermee komt de droogstand niet in werking.