NL - Hoe werkt watergift op verdampingsenergie

NL - Hoe werkt watergift op verdampingsenergie

    
Vraag

Hoe werkt watergift op verdampingsenergie?

 Antwoord 

We zetten de plant in de spotlight. We moeten het fotosyntheseproces optimaliseren. Om dit te doen, zullen we meer focus moeten hebben op gewasniveau.




Over het algemeen definiëren we 3 balansen. Watergeven op basis van verdampingsenergie is gerelateerd aan de waterbalans.


Een van de nieuwe trends is het controleren van gewasactiviteit. Dit geldt met name voor de geconditioneerde teelt in (semi) gesloten kassen en ook voor "Vertical Farming" in gesloten teeltcellen. Vanaf iSii versie 7 met Plantvoice is het mogelijk om een streefwaarde in te stellen voor de gewasactiviteit in W/m². Dit maakt deze software goed voorbereid op de toekomst.

Watergeven op verdampingsenergie

Energie die uit verschillende bronnen wordt toegevoerd draagt bij aan de activiteit van een plant en dus aan de verdamping. Water geven op stralingssom in de zomer is hiervan een duidelijk voorbeeld. In de iSii is het ook mogelijk om andere energiebronnen hierbij kunnen betrekken om te komen tot een totale som aan verdampingsenergie.

Het grote voordeel is dat de watergift goed wordt afgestemd op de plantbehoefte ook als de zon niet de overheersende energiebron is, maar bijvoorbeeld de assimilatiebelichting. En dat ook andere factoren die bijdragen aan extra verdamping worden meegenomen.

NB. Watergift op verdampingsenergie is onderdeel van de iSii Module Plantvoice. Neem contact met ons op als u meer wilt weten over wat Plantvoice voor u kan doen.
Plantvoice is beschikbaar vanaf iSii versie 7.


verdampingsenergie: toevoer: ViP

In de verdampingsenergie: toevoer ViP kunnen één of meer  van de gewenste  factoren die invloed hebben op de verdamping worden vertaald naar W/m2 en dus naar effectieve bijdrage aan de verdamping.

Bron

Meting

Bijdrage verdampingsenergie


PAR( bij gewas)


0 – 2000 micromol/m2.s


0 – 435 W/m2


Buistemperatuur


20 – 60 graden C


0 – 40 W/m2


Belichting 100 W/m2


0 – 100 (indicatie aan)


0 – 80 W/m2


Zonlicht (buiten)


0 – 1000 W/m2


0 – 700 W/m2















Bij teelten waarin gekrijt of geschermd wordt, en/of belicht wordt is een PAR meting in de kas
vaak een betere maatstaf voor de toegevoerde verdampingsenergie dan een stralingsmeter buiten de kas.



Voorbeeld 1: Watergeven op stralingssom met verdampingsenergie op achtergrond

Om ervaring op te doen met het watergeven op verdampingsenergie is het aan te bevelen om het watergeven op stralingssom te doen zoals gewoonlijk en het watergeven op verdampingsenergie op de achtergrond mee te laten draaien. Via een grafiek kan dan gekeken worden wat de verschillen zijn.
  • Kies bij “start- en stopvoorwaarden” ook voor ”verdampingsenergie”
  • Kies voor dezelfde begin- en eindtijden als bij het starten op stralingssom
  • Stel de verdampingsenergie drempel hoog in zodat er niet gestart wordt voor deze voorwaarde
  • Maak een grafiek met daarin stralingssom en de verdampingsenergie som van het betreffende teeltvak


Voorbeeld 2: Watergeven op basis van straling door de zon

Instelvoorbeeld bij 100% lichtonderschepping door het gewas.
De klassieke regeling op stralingssom (buiten) kan desgewenst vervangen worden door het regelen op verdampingsenergie (binnen) .


Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat een buitenstraling tussen 0 – 1000 W/m2 zich vertaalt in een energiestroom in de kas van 0 – 700 W/m2.  Dit komt overeen met de lichttransmissie van 70%  van een normaal enkelglas kasdek.
Voordeel: nauwkeuriger watergeven

Als we nu bijvoorbeeld een speciaal kasdek hebben met AR coating en eventueel een diffuse coating, dan kunnen we deze relatie dus aanpassen.
Ook kunnen we bij het sluiten van een schaduwscherm een deel van de binnenkomende straling verminderen omdat het gewas immers minder energie ontvangt dan met een geopend scherm. Watergeven op verdampingsenergie maakt het mogelijk om de watergift veel nauwkeuriger op de omstandigheden af te stemmen.



Voorbeeld 3: Watergeven op basis van gemeten PAR

Instelvoorbeeld bij 100% lichtonderschepping door het gewas.



Toelichting:  Indien een PAR meter in de kas aanwezig is, zal deze zowel de straling van het zonlicht als die van de assimilatie belichting meten.  De watergift zal nu met beide energiestromen rekening houden.


Voorbeeld 4: Combinatie van zonlicht en belichting



Toelichting:  Deze werkwijze is nuttig indien er geen PAR meter in de kas aanwezig is. In dit instelvoorbeeld wordt er vanuit gegaan dat alle zonlicht voor 70% bij het gewas komt en dat de belichting 80 W/m2 bijdraagt aan de verdampingsenergie.

Hierop wordt de watergift dan afgestemd.





    • Related Articles

    • NL - Hoe werkt een meetbox?

           Vraag Er is een meetbox geïnstalleerd. Hoe werkt de meetbox?  Antwoord  De kastemperatuur wordt gemeten met een meetbox. In de meetbox bevindt zich een PT500-sensor. Deze sensor is gemaakt van platina (PT) en heeft een weerstand van 500 ohm bij ...
    • NL - Hoe pas ik automatisch watergift aan op bewolkte dag die volgt op zonnige (en omgekeerd)

      English                                                                                                                                                          Vraag Herkent u dit? U wilt de watergift op een donkere (bewolkte) dag verkleinen, als ...
    • NL - Hoe los je een alarm op

          Vraag    Hoe los je een alarm op?   Antwoord     In de alarmbalk vind je de alarmen (zie bovenstaande alarmbalk). Op dit moment zijn er 19 algemene alarmen, 2 wateralarmen, 4 energiealarmen en 12 klimaatalarmen. In totaal 37 alarmen. Algemene ...
    • NL - Hoe stel ik de pyrgeometer in?

           Vraag Ik wil schermen tegen uitstraling (emissie). Hoe stel ik de invloeden voor de pyrgeometer in?  Antwoord  Mocht u zich afvragen wat een pyrgeometer is en wat deze precies meet, lees dan eerst dit artikel: Hoe werkt een pyrgeometer? De ...
    • NL - Hoe werkt een pyrgeometer?

           Vraag Ik heb een pyrgeometer geïnstalleerd. Hoe werkt een pyrgeometer?  Antwoord  Een pyrgeometer meet de uitgaande langgolvige straling ook wel uitstraling genoemd. De pyrgeometer wordt geïnstalleerd op de meteomast en geeft de uitstraling weer ...