NL - Hoe werkt een Custom alarm

Vraag

Hoe werkt een Custom alarm?

Antwoord

Custom alarm is een nieuw type alarm module vanaf versie 6 waarmee u zelf alarmen kunt programmeren.

Custom alarm kan op verschillende manieren gebruikt worden;
  1. het alarmeren van willekeurige gemeten of berekende waarden die op dit moment geen eigen alarmfunctie in de iSii hebben
  2. het toevoegen van intelligentie aan bestaande iSii alarmeringen door deze via een Custom alarm te laten lopen

Welke basisfuncties zijn beschikbaar?

De Custom alarm module omvat twee ViP instellingen en een instelbare uitsteltijd.
De eerste ViP is de Custom alarm: ViP (100= active, 0=off) waarmee het alarm dus actief gemaakt kan worden of juist uitgeschakeld in perioden en afhankelijk van voorwaarden.
De tweede is de Custom alarm: reken-ViP waarmee aanvullende berekeningen kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld het verschil tussen een berekende en de gemeten waarde,
zoals in onderstaand voorbeeld:

Toelichting: de gemeten kastemperatuur is 16,9 °C, dat is 0,1 °C lager dan de berekende kastemperatuur van 17 °C. De uitkomst van deze reken ViP invloed kan vervolgens gebruikt
worden om afhankelijk van kloktijden te bepalen bij welke afwijking er gealarmeerd moet worden.
Zie het scherm hieronder.

Toelichting: in dit geval zijn er 3 perioden van bewaking ingesteld:
  1. Vanaf 5 uur voor zon-op wordt er niet gealarmeerd
  2. Vanaf 3 uur na zon-op wordt er gealarmeerd bij een afwijking vanaf 1,2 graad te warm
  3. Vanaf zon-onder wordt gealarmeerd bij een afwijking vanaf 0,5 graad te warm
Hiermee wordt dus het “programmeren” van elke denkbare bewaking / alarmering mogelijk.
Hieronder wordt nog een aantal specifieke voorbeelden met de Custom alarm module gegeven.
Om het Custom alarm te kunnen gebruiken moet deze uiteraard aan een alarmuitgang gekoppeld worden.
Dit kan voor elk alarm apart:

Voorbeeld 1: Extern alarm alleen overdag

Een rozenkweker wordt ’s nachts wakker gebeld door zijn Octalarm, hij heeft extern alarm op de UV ontsmetter. Dat is ernstig, morgenochtend vroeg moet de installateur worden
gebeld om de storing te verhelpen. Op dit nachtelijke tijdstip kan de kweker weinig anders doen dan het alarm markeren als gezien en de slaap proberen te hervatten.
Herken je deze situatie?

Met Custom alarm kan het beter!
Je kunt nu zorgen dat externe alarmen ’s nachts stil blijven en pas ’s morgens, op een door jezelf te kiezen tijdstip, worden gemeld via het Octalarm.

Vanzelfsprekend moet het betreffende externe alarm dan wel losgekoppeld worden van het alarmsignaal door het vinkje weg te halen:

Het Externe alarm “drain ontsmetter” komt niet meer via een alarmsignaal naar buiten, maar loopt via het Custom alarm.

Voorbeeld 2: Bewaking matgewicht per periode instelbaar

Een tomatenteler verzadigt ’s morgens met korte watergeefbeurten zijn substraat, vanaf 11 uur moet de mat verzadigd zijn en wil hij drain genereren.
De teler heeft een weegschaal, tussen 11:00 uur en 15:00 uur moet deze minimaal 42 kg aangeven.
’s Nachts moet de mat interen, dat is belangrijk voor de wortelontwikkeling. Tussen 01:00 uur en 05:00 uur mag de mat daarom niet meer wegen dan 40 kg.
De teler bekijkt dagelijks een aantal keer zijn grafieken om te controleren of aan de genoemde condities wordt voldaan.
Met Custom alarm kan dit nu veel eenvoudiger:

Toelichting : met Custom alarm kan deze gebruiker zorgen dat iSii hem actief notificeert, via zijn Push-over Alarm App, als het matgewicht niet in orde is, met verschillende
grenswaarden in meerdere perioden.

Voorbeeld 3: Bewaking transportpomp capaciteit t.o.v. energievraag

Een bedrijfsleider heeft een verwarmingssysteem met frequentiegestuurde transportpompen die heet water vanaf het centrale verdeelstuk naar lokale verdeelstukken
transporteren. De gewenste frequentie is afhankelijk van de energievraag, en kan varieren tussen 10 en 50 Hz. Als er geen energievraag is, dan gaan de pompen uit.

De klant heeft al een paar keer een storing gehad bij de frequentieregelaars waardoor een transportpomp stopte met draaien. Afdelingen werden daardoor te koud. De klant is er niet gerust op, hij controleert af en toe op de iSii of de frequentie van de transportpompen overeenkomt met de setpoints.
Maar hij zou een automatisch alarm willen als de transportpompfrequentie afwijkt van het setpoint.
Met Custom alarm is dit nu geen probleem meer.

In de reken-ViP wordt het verschil bepaald tussen de berekende stand van de transportpomp en de gemeten stand.

Vanaf een verschil tussen de berekende en gemeten stand van de transportpomp van plus of min 10 % wordt het Custom alarm actief.

Voorbeeld 4: Onderlinge bewaking van 2 meetboxen

Het komt veelvuldig voor dat in grote klimaatafdelingen meerdere meetboxen worden opgehangen. Dit geeft inzicht in de klimaatverschillen die in grote afdelingen kunnen
optreden. Voor de regeling van verwarming en ventilatie kan naar wens gekozen worden om te werken met een gemiddelde temperatuur en vochtigheid, of de hoogste of de laagste
waarde.

Aanvullend kan het nuttig zijn om gealarmeerd te worden als er groot verschil is tussen de meetwaarden omdat dit kan wijzen op een uitzonderlijke situatie, een storing in de installatie
of een afwijking van de metingen.
Costum alarm biedt nu een mogelijkheid om bijvoorbeeld de temperatuur metingen van twee meetboxen met elkaar te vergelijken en te alarmeren als het verschil te groot is.

In de reken-ViP wordt het verschil berekend tussen de gemeten kastemperatuur van twee meetboxen

Als vanaf een verschil tussen de twee kastemperatuur metingen van plus of minus 5 graden wordt het Custom alarm actief, als dit verschil langer dan 15 minuten aanhoudt:

Voorbeeld 5: Buitenluchtklep stand bewaking

In een semi gesloten kas met buitenlucht inblazing kan een mechanische of andersoortige storing leiden tot een verkeerde stand van de buitenluchtklep, dus een klepstand die afwijkt
van de gewenste klepstand.

De gebruiker wil dan een alarm omdat dit op den duur grote gevolgen heeft voor het kasklimaat. Kortstondige afwijkingen van gemeten en berekende
klepstand zijn normaal (bij setpoint wijziging) en mogen niet leiden tot alarm.
Custom alarm biedt de oplossing:

In de reken-ViP wordt het verschil bepaald tussen de gemeten en berekende stand van de buitenluchtklep

Bij een afwijking vanaf 8% te hoog of te laag wordt het Custom alarm actief, zodra dit verschil langer dan de ingestelde vertragingstijd aanhoudt. Bij het instellen van de
vertragingstijd moeten we rekening houden met wat vertraging in de aansturing, de looptijd van de klep en enige vertraging bij de meting.