NL -iSii, Gewasverdamping, gebruik van Plantvoice

Vraag

Hoe werkt Plantvoice?

Antwoord

Door gewasverdamping verliest een plant water en energie. De energie voor de gewasverdamping krijgt een plant door straling en convectie. Straling is afkomstig van de buizen en van de zon, en indien beschikbaar van de belichting. Ongeveer 50 procent van het vermogen van de buisverwarming leidt tot gewasverdamping. Convectie kan bijdragen door warme lucht die langs de plant stroomt. Voor een goede balans moet de watergift minstens zo groot zijn als de hoeveelheid water die verdampt.
Niet alle zonnestraling die buiten wordt gemeten is verantwoordelijk voor gewasverdamping. Een deel wordt onderschept door de kasconstructie en het glas en door maatregelen die zijn genomen om te intensieve instraling te voorkomen zoals bijvoorbeeld krijten en schermen.

De verschillende invloeden op de gewasverdamping moeten herkend worden en daarom bekend zijn bij de klimaatcomputer. De mate van invloed op de verdaming dient door middel van een instelling kenbaar gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor de straling die buiten wordt gemeten in W/m2.

De iiSii beschikt over een speciale Plantvoice instellijst. Alle bronnen die verantwoordelijk zijn voor de verdamping kunnen ingesteld worden als invloeden op de gewasverdamping. In het onderstaande voorbeeld zijn de volgende invloeden van toepassing: straling door de zon, straling door de buizen, straling door de assimilatiebelichting en luchtcirculatie door ventilatoren.

Als voorbeeld is hier de invloed van de verschillende bronnen ingesteld.
Deze zijn:
-          PAR meting in de kas, 2.000 micromol/m2 is ongeveer gelijk aan 435 W/m2
-          Buis van 80oC levert 75 W/m2
-          Straling van 1.000 W/m2 buiten resulteert in de kas in ca. 700 W/m2
-          Assimilatiebelichting van 80 W/m2 als deze is ingeschakeld

De energie die nodig is voor de verdamping van water kan als startvoorwaarde gelden bij de beregening.

Voor de verdamping van 1 liter water is 2,5 Mega Joules nodig.