NL - Wanneer is Connected Screening nuttig voor mij?

Vraag

Wanneer is Connected Screening nuttig voor mij?

Antwoord

Als ik meer wil weten over de effecten van schermen.

Welke kweker wil zijn schermen nou niet goed gestuurd hebben? Maximaal energie besparen, nauwelijks lichtverlies en het beste groeiklimaat.
Het begint bij inzicht, en dat inzicht biedt iSii door de volgende effecten van (gedeeltelijk) gesloten schermen zichtbaar te maken:

1. Resterende energievraag in MJ/m2, na aftrek van energiebesparing door schermen.
2. Gerealiseerde energiebesparing in MJ/m2 van alle schermen samen.
3. Reductie van de stralingssom in J/cm2 door ca. 63% kasdek lichtdoorlaat en ca. 87% scherm lichtdoorlaat.
4. Vochttransport tot wel 72 g/m2/uur, afhankelijk van het verschil tussen absoluut vocht (AV) onder en boven het scherm.
5. Uitstraling in de namiddag waardoor de netto instraling vermindert (bij onbewolkte hemel).

Afbeelding 1. Weekoverzicht met effecten, resterende energievraag, energiebesparing en lichtreductie.
De nummerstempels komen overeen met de nummers in de opsomming hiervoor.

Afbeelding 2. Vochttransport vanwege absoluut vocht onder minus absoluut vocht boven het scherm.
Naarmate het positieve verschil groter wordt, neemt het drukverschil toe en hiermee de vochtafvoer.

Verbeterde schermsturing is mogelijk door:

1.       Scherm in de ochtend niet direct openen als de instraling toeneemt, maar wachten.
Wachten tot de gemeten luchttemperatuur boven het scherm hoger is dan de berekende kastemperatuur.

Afbeelding 3. Energiebesparing door schermen. Hoe langer het scherm (volledig) gesloten blijft, hoe groter de energiebesparing.

2.       Ventileren uitstellen als het scherm in de ochtend opent.
Bij voldoende instraling of een voldoende hoge buitentemperatuur opent het scherm. Status 'doek gesloten' wordt dan 'doek openen bezig'.
Als status ‘doek openen bezig’ van kracht is, dan wordt de ventilatietemperatuur met bijvoorbeeld twee graden verhoogd, totdat de minimum doekpositie (open) bereikt is.

Afbeelding 4. Tijdens status ‘doek openen bezig’ wordt de ventilatietemperatuur twee graden verhoogd. Hierdoor wordt het ventileren uitgesteld.
De status 'doek openen bezig' van bijvoorbeeld scherm 1 kan in de ochtend ook worden ingezet om te voorkomen dat scherm 2 gelijktijdig opent.

3.       Als de energiebesparing van gesloten schermen niet opweegt tegen de stralingsreductie kunnen de schermen open.

Met een unischakeling kunnen deze parameters met elkaar worden vergeleken om hiermee het juiste moment te bepalen voor het openen in de ochtend en het sluiten in de namiddag.
De noodzakelijke schakelwaarden hiervoor dienen in de praktijk eerst ervaren te worden. Raadpleeg vervolgens uw technische partner voor de benodigde instellingen, en bekijk ook hoe stel ik een pyrgeo sensor in.

Afbeelding 5. De computer berekent het energiebesparingspercentage aan de hand van de positie van de schermen.
Een gedeeltelijk open scherm rood verminderd de energiebesparing geel aanzienlijk.

4.       Absoluut vocht onder en boven het scherm bepalen het vochttransport.

Het absolute vocht (AV) is boven het scherm lager is dan eronder.
Door het vergroten van de minimum raamstand luw of door het verlagen van de ventilatietemperatuur, kan ondanks gesloten schermen vocht afgevoerd worden.
Schermen kunnen dus gesloten blijven. Hiervoor is een tweede meetbox in de klimaatzone vereist.

Raadpleeg uw schermleverancier voor de exacte waarden.