NL - Hoe werkt het dakwasser programma

NL - Hoe werkt het dakwasser programma

  
Vraag

Hoe werkt het dakwasser programma?



 Antwoord 

regeling dakwasser
Hier kun je kiezen voor Ja of Nee om het programma vrij te geven.

dakwasser: soort tijd begin
dakwasser: tijd begin
dakwasser: soort tijd einde
dakwasser: tijd einde
De periode waarin de dakwasser actief mag zijn.

voorwaarde vrijgave: minimum buitentemperatuur
voorwaarde vrijgave: maximum windsnelheid
voorwaarde vrijgave: maximum raamstand
Hier kunnen de buitenomstandigheden en de raamstand worden opgegeven voor het vrijgeven van de dakwasser. De dakwasser wordt vrijgegeven als:
  1. de buitentemperatuur hoger is dan de instelling
  2. de windsnelheid lager is dan de instelling
  3. de berekende raamstand luwe zijde lager is dan de instelling
voorwaarde start: maximum raamstand
Als de raamstand daadwerkelijk tot onder dit niveau is gedaald, wordt een startcommando aan de dakwasser gegeven om de dakwasser te starten.



dakwasser: status
Deze instelling geeft de status van de dakwasser weer.
  1. mag aan
    De dakwasser mag aan 
  2. storing
    De dakwasser is in storing (eindtijd gepasseerd) 
  3. stoppen
    De dakwasser is gestart maar toont geen activiteit meer 
  4. start
    De dakwasser kan gaan rijden 
  5. vrijgeven
    De dakwasser mag gaan rijden gezien de omstandigheden binnen en buiten de kas 
  6. uit wind
    De dakwasser kan niet rijden i.v.m. te harde wind 
  7. uit raamstand
    De dakwasser kan niet rijden i.v.m. te grote raamstanden 
  8. uit buitentemperatuur
    De dakwasser kan niet rijden i.v.m. te lage buitentemperatuur 
  9. uit
    De dakwasser staat uit. 



dakwasser: storing
dakwasser: storing buiten periode
De dakwasser doet zelfstandig zijn werk. Toch wordt met een maximale wastijd (zie alarm: maximale wastijd per kap) gecontroleerd of de dakwasser binnen opgegeven tijd zijn werk heeft gedaan. Wordt de maximale wasduur overschreden dan ontstaat de storingssituatie. 

Er zijn twee alarminstellingen voor het aangeven van een storing. Dit is om u een stil alarm te kunnen bieden. Het alarm 'dakwasser: storing' wordt altijd actief bij een storing. Het andere alarm is afhankelijk van het tijdstip waarop de storing optreedt. Buiten de wasperiode wordt alarm 'dakwasser: storing buiten periode' actief. De signalering per alarm kan naar wens ingesteld worden. 

Wanneer altijd alarmering is gewenst bij een storing, kan de signalering van het alarm 'dakwasser: storing' aangezet worden. De signalering van het alarm 'dakwasser: storing buiten periode' kan dan uit staan (geen overbodige tweede signalering).
Wanneer geen signalering binnen de wasperiode gewenst is (meestal 's nachts) dan kan van het alarm 'dakwasser: storing' een stil alarm (geen signalen) gemaakt worden. Het tijdstip van de nachtelijke storing en de locatie is zichtbaar in het alarmoverzicht. Bestaat het alarm na de wasperiode nog steeds dan zal het alarm 'dakwasser: storing buiten periode' ook actief worden (met signaal). 

alarm: maximale wastijd per kap
Hier kan de maximale wastijd per kap worden opgegeven. Als de dakwasser na het passeren van deze maximale wastijd nog niet klaar is met de kap, dan ontstaat het alarm 'dakwasser: storing'. De wastijd wordt bijgehouden in 'teller wastijd huidige kap'.




dakwasser vrijgave: sturingen
Hiermee wordt aangegeven dat de dakwasser is vrijgegeven.
  1. aan
    Er wordt aan de dakwasser kenbaar gemaakt dat de klimaatgroep gezien de klimaat- en meteo omstandigheden gewassen mag worden. 
dakwasser start: sturingen
Hiermee wordt aangegeven dat de dakwasser kan starten
  1. aan
    Er wordt een startsignaal aan de dakwasser gegeven. De dakwasser kan gaan rijden! 

dakwasser: melding
De dakwasser maakt deze melding actief als hij wil gaan rijden in een afdeling waar dat is toegestaan (sturing 'vrijgave' moet actief zijn). Het programma reageert op deze melding met het sluiten van de ramen en het activeren van sturing 'start'. Vervolgens moet de dakwasser gaan rijden. De dakwasser moet de melding actief houden totdat de kap klaar is. 
  1. 1 = de dakwasser rijdt of wil gaan rijden.
  2. 0 = de dakwasser rijdt niet. De ramen mogen open als de melding langer dan een minuut 0 is, een teken dat de dakwasser niet bezig is met het wisselen van kap.
'dakwasser: melding' mag niet actief worden indien 'sturing vrijgave' niet actief is. Als dat toch gebeurt, dan duidt dat op een storing. Het sluiten van de ramen en het activeren van 'sturing start' blijft in die situatie uit veiligheidsoverweging achterwege. 


Een voorbeeld van een interface die de status van de dakwasser laat zien





voorwaarde start: maximale meetafwijking raamstand - %
Het is mogelijk dat de raamstandmeting niet exact op de berekende stand komt waarbij de dakwasser mag beginnen. De dakwasser wordt niet vrijgegeven als de meetafwijking groter is dan hier ingesteld. Er wordt bovendien gewacht tot het raam niet meer aangestuurd wordt, tenzij het raam continu dicht stuurt bij een berekende stand van 0%.

meting: grootste raamstand - %
Hier wordt de grootste raamstand in deze groep ingevuld. 'dakwasser start: sturingen' kan pas op 'aan' komen als 'meting: grootste raamstand' lager is dan 'voorwaarde start: maximum raamstand'. 
Bij het evalueren van 'voorwaarde vrijgave: maximum raamstand' gebruikt het programma geen meting, maar een berekende raamstand. Daardoor kunnen bij het wisselen van kap de ramen gesloten blijven, terwijl toch kan worden gecontroleerd of aan 'voorwaarde vrijgave: maximum raamstand' nog wordt voldaan. 







    • Related Articles

    • NL - Hoe werkt het drain programma

         Vraag Hoe werkt het drain programma?  Antwoord  Het drainwater wordt opgevangen in een drainverzamelvat (drainvat). Als het drainvat vol is of na het verstrijken van een in te stellen maximum tussentijd, wordt het drainwater via een drainmeetunit ...
    • NL - Hoe werkt een meetbox?

           Vraag Er is een meetbox geïnstalleerd. Hoe werkt de meetbox?  Antwoord  De kastemperatuur wordt gemeten met een meetbox. In de meetbox bevindt zich een PT500-sensor. Deze sensor is gemaakt van platina (PT) en heeft een weerstand van 500 ohm bij ...
    • NL - Hoe werkt watergift op verdampingsenergie

           Vraag Hoe werkt watergift op verdampingsenergie?  Antwoord  We zetten de plant in de spotlight. We moeten het fotosyntheseproces optimaliseren. Om dit te doen, zullen we meer focus moeten hebben op gewasniveau. Over het algemeen definiëren we 3 ...
    • NL - Hoe los je een alarm op

          Vraag    Hoe los je een alarm op?   Antwoord     In de alarmbalk vind je de alarmen (zie bovenstaande alarmbalk). Op dit moment zijn er 19 algemene alarmen, 2 wateralarmen, 4 energiealarmen en 12 klimaatalarmen. In totaal 37 alarmen. Algemene ...
    • NL - Hoe stel ik de pyrgeometer in?

           Vraag Ik wil schermen tegen uitstraling (emissie). Hoe stel ik de invloeden voor de pyrgeometer in?  Antwoord  Mocht u zich afvragen wat een pyrgeometer is en wat deze precies meet, lees dan eerst dit artikel: Hoe werkt een pyrgeometer? De ...